MDG-NET kijkt naar de toekomst bij DigiBase

 

 

Dat MDG-NET deuren opent bleek op dinsdag 28 januari 2020, bij hoge uitzondering waren onze leden welkom voor een rondleiding bij DigiBase, het centrum voor digitaal bouwen van VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling.

DigiBase is voor VolkerWessels (en Nederland) het kenniscentrum voor digialisering in de bouw en ontvangt veel verzoeken voor rondleidingen. Deze worden niet vaak gehonoreerd, vertelt directeur René de Groot aan het begin van de rondleiding. Het centrum in Nieuwegein is een scale-up die nu twee jaar bestaat, ontstaan vanuit het groeiende aantal vragen omtrent Digitaal Bouwen.

“Vragen zowel vanuit het eigen concern van VolkerWessels ondernemingen als extern”, aldus De Groot. “We trainen mensen op alle niveaus, met workshops, trainingen en webinars. Veranderingen gaan hard, bijblijven is nodig om de bedrijfscontinuïteit te borgen door kenniswerving. Ook besteedt DigiBase veel werk uit, zo’n 10 miljoen euro per jaar, aan externe BIM-bureaus.”

De Groot vindt het interessant om kennis te maken met de leden van MDG-NET: “De kennis over materialen zit steeds vaker bij toeleveranciers en minder bij de architect of aannemer. We willen het lerend vermogen van de sector vergroten door de kennis bij DigiBase samen te brengen.”

Uitzonderlijk en indrukwekkend

De rondleiding maakte een diepe indruk op de leden van onze vereniging. Bestuurslid Emile van Hout (Delft Profielen) vertelt: “Door de zeer mooi ingerichte experience ruimtes is het mij duidelijk geworden dat digitaal bouwen écht een meerwaarde heeft. Niet alleen kan er een rondleiding worden gegeven door gebouwen en ruimtes die nog niet bestaan, met deze techniek wordt het ook makkelijker informatie actueel te houden. Hierdoor kunnen aanpassingen en onderhoud aan gebouwen een stuk efficiënter worden uitgevoerd.”

Bestuurslid Hans Lindhout (Dutch Profile Center) was verbaasd over de vele mogelijkheden van digitaal bouwen: “Erg interessant voor de toekomst, al is die toekomst eigenlijk nu al, om te zien wat er al mogelijk is op computertechnisch gebied. Er zijn daarin zoveel ontwikkelingen, het gaat erg hard. Prachtig om te zien wat er allemaal mogelijk is.”

Dat is Robert-Jan Steegman (Nestinox), voorzitter van MDG-NET, volledig met hem eens. In vakblad Gevelbouw vertelt hij: “Als je ziet wat er allemaal mogelijk is, hebben we in de bouw nog een hele weg te gaan. Mooi hoe je in virtual reality door een gebouw kan lopen. Het lijkt soms wel sciencefiction, maar dat is het allerminst.”

Fred Vasquez, branchemanager van partnervereniging Dumebo DWS, was ook bij de rondleiding aanwezig : “Erg interessant om te zien hoe VolkerWessels bezig is met digitalisering, zo heb je echt een oog op de toekomst. DigiBase gaf aan dat dit bezoek redelijk uniek was, anders had ik graag een rondleiding voor onze vereniging georganiseerd. Binnenkort gaan er voor ons nieuwe eisen gelden omtrent kwaliteitswaarborging en daarin liggen hier kansen. Door alles digitaal vast te leggen wordt het makkelijker kwaliteit te registreren en te waarborgen.”