Metaal als oplossing voor de ontwikkeling van een duurzaam, logistiek landschap

‘Wij bouwen bewust met staal, zodat we veel glas kunnen gebruiken’

Veel logistieke gebouwen zijn stenig, hebben nauwelijks ramen en een groene omgeving is eerder uitzondering dan regel. De toenemende vraag naar bedrijventerreinen is meer dan ooit een complex, actueel en maatschappelijk vraagstuk. Want hoe ontwikkel je een duurzaam, logistiek landschap dat meerwaarde biedt voor de natuurlijke omgeving?

En op welke manier kun je de groeiende vraag landschappelijk goed inplannen zónder verdere verdozing van het landschap en welke rol kan het netwerk van MDG-NET hierin spelen? Cees-Jan Pen en Christa Courage deelden 29 april jl. hun visie tijdens het MDG-NET Online Tafelgesprek ‘Logistiek landschap van de toekomst’.

“Daglicht kun je op de gekste plekken een gebouw laten binnenkomen. Wees creatief, kijk naar de eigenschappen van een product en stel jezelf de vraag: ‘Wat kun je ermee? Hoe mooi kan het uiteindelijk worden?”, zegt Christa Courage, eigenaar van Courage interieur en Courage architecten. “Onze beroepsgroep is heel visueel ingesteld, maar architecten en staalleveranciers moeten elkaar wel blijven prikkelen om te laten zien wat allemaal mogelijk is.” Bouwen met staal is haar niet vreemd. Courage interieur en Courage architecten won eerder in 2012 de Architectuurprijs Almere 2012 voor een ontwerp van een woning in Almere-Noorderplassen West met glazen dak en een beperkte raampartij in de buitengevel. Beloond met zowel de vakprijs als publieksprijs voor een ‘innovatief, kwalitatief en hoogstaand ontwerp’. “Wij bouwen bewust met staal, zodat we veel glas kunnen gebruiken”, legt Courage uit, die benadrukt dat ontwerpers verder moeten kijken dan alleen het gebouw. Werknemers zijn volgens haar veel productiever en gezonder, als ze in een fijn gebouw werken.

Circulair bouwen
Een stelling die Cees-Jan Pen bevestigt. Als deskundige op het gebied van werklocaties en lector bij het lectoraat ‘De Ondernemende Regio, een onderzoeksgroep verbonden aan Fontys Hogeschool Economie en Communicatie, is het maatschappelijk debat rondom het logistieke landschap van de toekomst hem niet vreemd. “Logistieke landschappen zijn iets te lang vergeten, terwijl we ook daar gericht kunnen bouwen. Bedrijventerreinen moeten tegenwoordig ook duurzaam zijn, anders willen veel ondernemers daar niet eens meer zitten. Bovendien is een groene omgeving waardevaster”, stelt Pen. Hij vindt dat de overheid veel te lang heeft weggekeken van bestaande bedrijventerreinen en een aanjager zou moeten zijn in de ontwikkeling van circulair bouwen: “We moeten véél circulairder bouwen, misschien is metaal juist wel de oplossing om een gebouw een andere look te geven. Iedereen omarmt nu hout, maar het kan natuurlijk ook een mix zijn. Het zal veel maatwerk worden, maar met duidelijke kaders van de overheid weten mensen waar en hoe ze moeten beginnen om meer circulair te bouwen.”

Imagoprobleem

Anders dan het conservatieve karakter van de bouwsector, wint staal steeds meer aan populariteit in de woningbouwsector. Op de huizensite Funda gaan woonhuizen met stalen binnendeuren inmiddels als zoete broodjes over de toonbank. Courage: “In de bouwsector kampt staal met een imagoprobleem. Golfplaten aan de buitenkant van een gebouw zijn saai, maar je kunt het ook sexy maken. Het gaat om de manier hóe je het brengt en voorbeelden die je laat zien. Alleen staal in een gebouw is ‘hard’, maar staal kun je profileren en buigen. Vaak is het akoestisch zelfs nog beter dan gestucte plafonds en muren.” Ook Pen is ervan overtuigd dat het imagoprobleem op te lossen is door het simpelweg te laten zien: “Speel in op de circulariteit, we moeten wel! Organiseer je als ondernemer en spreek de overheid aan. Daarbij levert waardebehoud van een pand ook voordelen op voor de financiering.”

Architectuurprijs 2021

Creatieve ideeën voor het complexe, actuele en maatschappelijk vraagstuk rondom de inrichting van een duurzaam, logistiek landschap, worden dan ook meer dan anders gewaardeerd tijdens de jurering van de Architectuurprijs 2021. Juryleden Cees-Jan Pen en Christa Courage kijken dan ook vol verwachting uit naar alle inzendingen. Waar Pen meer de landschappelijke inpassingen en relaties tussen bedrijfspanden en de omgeving zal beoordelen, kijkt de meer visueel ingestelde Courage naar het gebouw zelf: “Ik ben heel erg benieuwd wat er in Nederland aan pareltjes staat, wat er nog gaat verrijzen en hoe wij die pareltjes vervolgens de aandacht kunnen geven die ze verdienen.” 

Bekijk het webinar terug op ons YouTube-kanaal: Logistiek landschap van de toekomst

Samen brengen we kwaliteit naar een hoger niveau!

De vereniging toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen is een vereniging voor en door bedrijven en heeft kennis delen en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Hiervoor heeft de vereniging in samenwerking met collega organisaties een kwaliteitsrichtlijn opgesteld conform de Europese richtlijnen. Ook zit MDG-NET aan tafel bij (overheids)instanties waar bouwregelgeving wordt besproken en brengt metaal onder de aandacht als esthetisch en efficiënt bouwmateriaal. De vereniging biedt een netwerk waarbinnen u collega’s uit de branche ontmoet, tijdens interessante ledenbijeenkomsten, kennissessies en excursies. Wilt u ook lid worden van MDG-NET? Vul het aanmeldformulier in of neem met ons contact op via e-mail.